Haptotherapie bij angst

Angst heeft een waarschuwende functie en is een emotie die heel normaal is. Wanneer er in grote mate gevoelens van angst je overspoelen is het voelen, denken en handelen uit balans geraakt. Haptotherapie kan je helpen met het opbouwen van je zelfvertrouwen door weer contact te maken met je lichaam.

Aandachtspunt in de therapie is het opbouwen van je zelfvertrouwen via een beter contact met het eigen lichaam. Er wordt gewerkt aan geruststelling en bevestiging door aanraking en nabijheid op maat in contact met de therapeut. Je leert weer meer vertrouwen op je eigen lichaam waardoor er meer verbinding komt met je gevoelens van angst.

De focus van de therapie ligt op het voelen van het hele lichaam en niet alleen op de angst. Op die manier ontstaat er ook weer ruimte voor andere emoties die gedeeld kunnen worden. Door te voelen in het hier en nu ga je het lichaam weer als veilig ervaren en ontstaat er inzicht in de ontstane patronen. Op die manier regeert de angst niet langer mee maar wordt een gezonde raadgever en blijf je steviger staan onder belastende omstandigheden.

De duur van de therapie hangt af van je klachten en persoonlijke kenmerken. In het begin is de therapie wekelijks en zodra het mogelijk is neemt de frequentie af. Je kunt zonder en met verwijzing terecht voor haptotherapie.  

Wanneer geen haptotherapie

Bij klachten in een acuut stadium van een ernstige psychiatrische stoornis is haptotherapie niet geschikt. Evenals bij sprake van verslavingsproblematiek of wanneer de angst gepaard gaat met een specifieke fobie. Je hebt dan baat bij een andere behandeling. Informeer daarvoor bij de huisarts of huidige behandelaar. Wanneer er sprake is van ernstige problematiek is een psychiater of psycholoog soms medebehandelaar.