Haptotherapie bij overspanning en burn-out

Bij een burn-out is het denken, voelen en handelen uit balans geraakt. Haptotherapie kan je helpen om te accepteren wat er is gebeurd en richt zich op je herstel. Oftewel; het tot rust brengen van je stresssysteem dat ontregeld is geraakt. Door aanraking en bevestiging neemt de spanning af en kan je je lichaam weer verzachten en versoepelen.

Je krijgt in de therapie inzicht in jouw eigen patronen om tot herstelgedrag te komen. Je leert voelen wat goed en wat niet goed voor je is en krijgt meer zicht op je grenzen. Door in de therapie gedoseerd de belasting en druk weer op te voeren leer je de signalen van je lijf nog beter herkennen. Dit draagt bij aan een vitaler en levenslustiger gevoel en je komt meer in jouw eigen kracht te staan. Als gevolg hiervan vergroot je je draag- en veerkracht en ervaar je jezelf weer als waardevol. Essentieel voor jou herstel.

De duur van de therapie hangt af van je klachten en persoonlijke kenmerken. In het begin is de therapie wekelijks en zodra het mogelijk is neemt de frequentie af. Je kunt zonder en met verwijzing terecht voor haptotherapie.

Wanneer geen haptotherapie

Bij grote mate van uitputting vindt er overleg plaats met uw huisarts. Er wordt gekeken of er voldoende vitaliteit en draagkracht aanwezig is om te kunnen starten. Wanneer er sprake is van ernstige problematiek is een psychiater of psycholoog soms medebehandelaar. Klachten in een acuut stadium van een ernstige psychiatrische stoornis zijn niet geschikt voor haptotherapie. Overleg met uw huisarts, huidige behandelaar of met een haptotherapeut naar de mogelijkheden.