Haptotherapie bij trauma

Trauma en het lijf zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en zijn een combinatie waar je niet onderuit kunt. De mens leeft in zijn lichaam en drukt zich uit via zijn lichaam. Traumatische gebeurtenissen worden opgeslagen in het lijf en uiten zich ongecontroleerd door het ervaren van ingrijpende en overweldigende sensaties of klachten. Het lijf is het begin van de ontregeling en daarmee ook de sleutel om de traumatische herinnering aan te gaan.

In de haptotherapie bij trauma is het lijf dus de ingang en wordt er gewerkt met oefeningen en aanraking die hulp kunnen bieden bij het weer in contact komen met het lichaam (waar het leed is opgeslagen). Daarbij wordt aandacht besteed aan de relatie tussen het trauma en het lichaam. Een affectieve (afgestemde) aanraking draagt namelijk bij aan de geruststelling van het stresssysteem.

Haptotherapie kan hulp bieden bij het weer in contact komen met het lichaam om zo weer zelfvertrouwen in jezelf te ontwikkelen en je op je gemak te voelen in het contact met anderen. Eigen regie en herkennen en aangeven van grenzen is daarbij van belang. De basis van de therapie rust in veiligheid, vertrouwen en herstel zodat er ruimte ontstaat voor verwerking van het trauma. Voelen naar de pijn toe in plaats er van weg te gaan en ‘zelf doen maar niet alleen’. Ook het ervaren van eigen stevigheid en gedragenheid staan centraal in de therapie waarbij ook ruimte is voor rouw en het delen van al het andere leed. Om uiteindelijk weer te kunnen ervaren waar je plezier en levenslust te vinden is. Met fijne afstemming op het lichaam, het gevoelsleven en het “mens-zijn” levert de haptotherapie om die redenen een essentiële bijdrage aan de behandeling van trauma door een beroep te doen op het lichaam en het sociaal betrokkenheidssysteem.

De duur van de therapie hangt af van je klachten en persoonlijke kenmerken. In het begin is de therapie wekelijks en zodra het mogelijk is neemt de frequentie af. Je kunt zonder en met verwijzing terecht voor haptotherapie. 

 

Wanneer geen haptotherapie

Bij grote mate van uitputting vindt er overleg plaats met uw huisarts. Er wordt gekeken of er voldoende vitaliteit en draagkracht aanwezig is om te kunnen starten. Wanneer er sprake is van ernstige problematiek is een psychiater of psycholoog soms medebehandelaar. Klachten in een acuut stadium van een ernstige psychiatrische stoornis zijn niet geschikt voor haptotherapie. Overleg met uw huisarts, huidige behandelaar of met een haptotherapeut naar de mogelijkheden.